29 март 2012 г.

козунак с кисело мляко, с плънка от вишнево сладко,ядки и сушени плодове









Още миналата година след този козунак,в който комбинирах прясно и кисело мляко, се канех да пробвам козунак само с кисело мляко .
Ето тези миньонки на Ели ми дадоха допълнителна доза вдъхновение. :)
От тестото направих три различни вида,днес ще ви покажа козунака с вишнево сладко,ядки и сушени плодове.Освен него имаше още и такъв с какаова плънка,както и козуначени мъфини.











Продукти:

30 гр. прясна мая
200 мл. кисело мляко
180 гр. захар
2 яйца + 1 белтък ,жълтъка с 1 с.л. олио и 1 с.л. пр. мляко се отделя за намазване
2 с.л. портокалов сок
70 гр. топено масло + 40 мл. олио
около 650 гр. брашно *
настъргана кора от портокал
настъргана кора от лимон 
1 капсула есенция ванилия


* количеството брашно съобразете според гъстотата на млякото и големината на яйцата-важното е да имате меко,но нелепнещо тесто.


за плънката :
натрошени лешници или орехи
стафиди,сушени смокини и боровинки,накиснати в ром
сладко от вишни

за намазване на формите - спрей за печене или ги покрийте с пекарска хартия






Приготвяне:

Разтопете маслото и добавете към него олиото.
Разбийте яйцата с вилица и добавете към тях захарта.
Разбъркайте добре,докато тя се разтопи и сложете в контейнера на хлебопекарната.
Към киселото мляко добавете маята и разбъркайте да се разтвори.
Сложете ги в контейнера.
Добавете ванилията,корите от лимон и портокал.
Сложете около половината брашно и  пуснете машината да меси,аз правя това на бързата програма-тя подгрява през това време,затова и всички продукти са ми студени,направо от хладилника.
Добавяйте постепенно от брашното /пресявам го с чаша -сито директно над контейнера / ,докато спре да маже под бъркалките.Започнете да добавяте лъжица по лъжица мазнината като изчаквате да се поеме постепенно.
Като свърши цикъла месене,пуснете го още веднъж и като свърши и втория път,изключете машината и оставете вътре тестото на затворен капак да втасва.
Може след първото месене да пуснете за второто направо програма тесто и да си я оставите до края и да ви втаса тестото.
Когато е вече втасало и е удвоило обема си с намаслени ръце го извадете върху намаслена тавичка.
Оформяйте на леко намаслена повърхност /не да плува в олио,защото ще отпуснете тестото прекалено/.







От това тесто може да направите 3 такива козунака,размер на тавичката 26/11 см.
Разделете го на 3 части.
После всяка на още по три.
Раздърпайте всяко парче тесто на правоъгълник,няма нужда да точите с точилка,тестото е много еластично и се разпъва много лесно само с пръсти.
Сложете плънка,навийте и осучете фитила.









Сплетете всеки три фитила на плитка и внимателно я пренесете в тавичката.Намажете повърхността на козунаците с мъничко олио,за да не хващат кора ,завийте ги със свежо фолио и оставете на топло да удвоят обема си и да втасат повторно.
Преди печене ги намажете с жълтъка,смесен с олио и пр.мляко, и поръсете обилно със захар.
Печете на 170 гр. долен реотан с вентилатор,второ ниво, до суха клечка.
Аз не загрях фурната предварително,сложих ги и тогава я настроих на 170 гр.
Когато са готови изчакайте не повече от 5 мин. и ги извадете от формите да изстиват на решетка,защото ще се спарят,ако ги оставите да изстиват в тавичките,в които сте ги пекли.







От вишневото сладко,с което бях толкова щедра,та чак ми се развали плетката и то излезе от фитилите още при сплитането,козунака стана много сочен и влажен,но аз харесвам в козунака да има повече пълнеж :)) .
Въпреки това не е клисав,изпече се много добре.









У дома настроението е предпразнично не само заради козунаците,а и благодарение на подаръците,които получих вчера и днес.
Аз съм безкрайно щастлива от факта,че тук покрай това мое хоби намерих толкова стойностни приятели,които ме радват с невероятно мили жестове на внимание.
Вчера получих подаръка от Мариянка по повод на тази игра и той вече е украсил дома ни!
Венецът е точно това, от което имах нужда в момента - от празнична великденска украса.Мнооого е красив,нали?!






А днес се срещнах с Тони,за да й предам Кулинарната енциклопедия,а тя на свой ред ми поднесе пълна кутия с прелестно ухаещи бисквитки и козуначета,направени и украсени толкова фино!







Фантастично красиви са и ми беше много жал да ги дегустираме,но пък красотата им е съизмерима  с вкуса -страхотен!
И понеже подобен вид украси нито умея,нито знам как се правят,нито съм опитвала,мога да кажа,че страшно много се зарадвах и на този подарък!
Тони,докладвам ти както обещах,че са много вкусни,ухаят много интензивно,което абсолютно много обичам,а багрите им са...направо нямам думи,прелест!







******************************************************************

Козунаци с кисело мляко 2013 г. 



71 коментара:

  1. Козунакът изглежда невероятен. Хмм страх ме е да отворя блоговете ви, то красоти, то чудо :))) Прекрасен подарък си направила и много прекрасни си получила.

    ОтговорИзтриване
  2. Роси, козунакът ти е вълшебен! Страхотна плънка, много оригинално, а как хубаво стои като си отчупиш парченце! Искам да го опитам!
    Аз от тестата с кисело мляко съм много доволна, често правя, винаги ми се получават и е вкусно. Ако е останало някое бурканче хубаво домашно сладко в мазето, може тези дни да завъртя едно козуначе като твоето, аз много обичам и ям целогодишно :)
    Малко ти завиждам за подаръците - невероятни, и двата! Поздравления и за двете дами, много красиво!
    Сърдечни поздрави от мен и прегръдки, скоро пак ще съм на линия :)

    ОтговорИзтриване
  3. Еликсирче, страхотен козунак!
    Сега ще го сънувам с тази щедра плънка!
    Страхотни подаръци!
    Прегръдки, миличка и хубав петък!

    ОтговорИзтриване
  4. Oх...тук вече мирише на козунак!Чудесно е!И снимките и козунака и подаръка и всичко!Чудесно е !
    Красиво като за празник!

    ОтговорИзтриване
  5. Ето... това е съвършеният козунак за мен!
    Прекрасно оформен ,идеаално изпечен ,за ароматите и вкуса ,то се подразбира .
    Адмирации!Имам едно въпросче ,може ли да ми споделиш размерите на тавичките си ,мерси предварително :)Геви

    ОтговорИзтриване
  6. Честито за подаръците!Наистина са много красиви и увеличават празничното настроение, създадено от ароматния козунак!Поздрави и хубави предпразнични дни!Козунакът е повече от чудесен, направо перфектен и по моя вкус!

    ОтговорИзтриване
  7. Роси, ама ти хич не си играеш! Като ще е козунак, да е такъв! Както го каза Еви - съвършен! Поздравявам те за майсторството!!! Чудесен подарък си имаш и много красив, цветен и вкусен! Цялата публикация е толкова красива, че вече ме настройваш за празника! Приятни почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  8. Роси, красота си ни представила. Тъкмо си пия кафето и идеално ми пасва парче от твоя козунак.... :))))Ох и аз се каня да правя козунаци, но за сега само се настройвам.
    Хубав ден мила!

    ОтговорИзтриване
  9. Роси,Росиии,чуден козунак си приготвила!Не мога да му се нагледам!Ей това е козунак с плънка, такива ги обичам! И със сладко от вишни и орехи, видях и нарязани смокини!
    Прелестен е!

    Чудесни бисквитки си получила от Тони-толкова цветни и весели!
    Хубав ден ти желая!

    ОтговорИзтриване
  10. Много благодаря на всички за комплиментите,с тях отлично стартира деня ми!

    Гери,допълних рецептата горе,тавичката е с размер 26/11 см.

    Пожелавам ви усмихнат петък,дами!

    ОтговорИзтриване
  11. Прекрасен козунак! Прекрасни сладко! Прекрасни сте и двечките с Тони!

    ОтговорИзтриване
  12. Козунакът е просто мечта, Роси! Поздравления и за венеца, и за кутията със сладки! Благодаря за поредната доза великденско настроение! Прегръдки! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много ме радваш,Еви!Прегръдки и от мен!

      Изтриване
  13. Роси, чуден козунак си направила!Много ми хареса идеята с вишните,вкусно!
    Поздрави и на Тони,която те е изненадала толкова мило!
    Много цветна и хубава публикация!
    Желая ти хубав ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти,Мира!
      И на теб уютни почивни дни!

      Изтриване
  14. О, какво пухкаво и ароматно изкушение си забъркала, Роси! Неустоим е! А за вкусния подарък ти завидях! Честно! И даже неблагородно:))Хубав петък за теб и за Тони!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти,Нели!А за подаръците-има за какво,наистина са страхотни!
      Хубави почивни дни!

      Изтриване
  15. Роси, знаеш, че от снощи го гледам този козунак..На две места, за по-добри впечатления :)) Страхотен е! Заспах с мисълта за него.... та се чудя дали няма да ме навиеш да правя козунаци. Макар че, упорито се дърпам.
    На Тони сладките - какво да кажа - много красиви, тя си е майстор на сладките, а сега и на украсите.
    Страхотна публикация, имах нужда от нещо свежо в петъчния ден и тук, твоето местенце ми подейства като свеж полъх :) Благодаря ти!
    Хубави почивни дни на теб, мило другарче!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Пепи,пак ти обсебих съня снощи,виноват съм много,ама пусто все по нощите сколасвам да си подготвя нещата.
      Честно казано винаги съм се чудела защо пренебрегваш тази част от кулинарията-козунаците?Че ще се справиш съм убедена,но може би си твърде заета с много приготвяне на неща за Ники в почивните дни ,а козунакът си иска време.
      И аз правя от Великден на Великден,макар че това е най-блаженното нещо-да оформяш козуначено тесто.Има някаква магия в него.Възхищавам се как конците са като живи още при оформянето.
      Дано направиш,прелюбопитна съм да видя твой козунак!
      Усмихнати почивни дни и на теб,дружке!

      Изтриване
    2. Не само Ники и неделя, Роси. В неделята готвя повечко, да има и за първите 2-3 дни от седмицата; знаеш, че съм до късно на работа. Пък и трябва да си почина; да изляза... и аз съм човек.
      А козунак съм писала, че ядем целогодишно на закуска - много го обичаме и съм си подбрала тук 2-3 фирми, на които купувам и много го харесваме. Ако сметна, че като направя (последно преди 4 години правих за един Великден) ще ми трябват поне два на момента, при аромата, който се носи.....После трябва да носим при двете мами, при кумовете (ходим на гости, един за Николай за СФ, на близките да подаря с яйцата....а все пак и за нас...
      Сметна ли колко трябва да направя :))
      А отказвам упорито машина за хляб да купим.
      Ей, заради това се дърпам и не правя козунаци. Обикновено купувам 7-8бр. и ни стигат :)
      Хайде лека нощ, че пак сме среднощни :))

      Изтриване
    3. :)) Ти си знаеш,Пепи,но без машина аз не се хващам и един да направя.
      То и да имаш хлебопекарна за толкова козунаци ще трябва да им отделиш цял ден.
      Приятен ден и седмица,мила!

      Изтриване
  16. Такъв уханен и вкусен пост не съм чела до сега ! Ама те козунаците просто прелест ,Роси ! Божеее, съвършенни са ! Нямам думи ,освен да ти кажа БРАВО !
    Честити ти подаръци ! И те красиви като козунаците !
    Хубав уикенд ,Роси !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много ти благодаря,Ивана,радвам се,че ти допадна козуначето и се надявам да продължиш и ти!Прегръдки!

      Изтриване
  17. Роси, невероятно ароматно съвършенство! Все се каня да извадя и аз машинката за хляб и да и дам да помеси :) Дано тези почивни дни и дойде ред! Прекрасни са ти подаръците! Да си ги похапваш със здраве! Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Габи,вади я,сега й е времето!И да покежеш,че да оплакнем око!
      Вкусни почивни дни,мила!

      Изтриване
  18. Много готина публикация, Роси! Свежа , шарена и на конци:) Да са ти честити подаръците!А козунакът е един път!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти,Траянче,радвам се,че я възприемаш по този позитивен начин!

      Изтриване
  19. Ах, Роси, прекрасен козунак! Пълен с конци, пухкав, сочен и дори през монитора ухаещ. При това с любимото ми сладко... Само ако знаеш... днес цял ден докато обикалях по магазините, как си мечтаех за парченце от твоят козунак... ммм
    Подаръците ти са прекрасни. Мога да си представя, колко са те развълнували и каква радост са ти доставили. Ти също си доставила радост, което никак не е за пренебрегване, защото удоволствието както да получиш, така и да дадеш, е невероятно.

    Прегръдки и весели и изпълнени с удоволствие и радост почивни дни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Вени,направо ме караш да сияя!Знаеш ,че съм се учила от теб и още няколко дами , и всички тези комплименти особено много ме правят горда!О,да не забравя и един господин-знаеш кой,той също много ми помогна след първия ми провал :).
      Както винаги не пестиш хубави слова,много ти благодаря!
      Със сигурност ще направиш тези дни още по-прекрасен и от моя!
      Прегръщам те и аз и поздрави на дечицата от мен!

      Изтриване
  20. Роси, давам заявка за един такъв с вишнево сладко за празниците;))))))
    Прекрасен е, така ми се иска да опитам да приготвя нещо подобно....
    Завиждам и за хубавите бисквитки и козуначета, както и за веселия венец;)
    Голяма радост за окото са!
    Хубави почивни дни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти,Марта!
      И аз много им се радвам,страхотни подаръци!
      За Великден и аз си поръчвам,ама няма на кого,че и мен ще ме няма тогава :).Затова съм ги подкарала от сега.
      Прегръдки!

      Изтриване
  21. Роси, както винаги майсторско изпълнение! Ако не живеех толкова далече, срам не срам, щях да си изпрося един козунак ! Но, уви, това няма как да стане! Остава ми само да се мъча и аз да направя нещо, което поне малко да прилича на твоя прекрасен козунак! Много са ти хубави подаръците - цветни и пролетни!
    Пожелавам ти прекрасни почивни дни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти,Ради!Верно са хубави подаръците,Тони и Мариянка много ме зарадваха!
      А козунак ще направиш чуден,само веднъж да ти влезе под кожата,опитай!
      Хубава седмица!

      Изтриване
  22. Очарована съм, Роси! Прекрасен козунак,
    майсторски - красота, конци и аромат!Страхотна си!
    Честити подаръци, чудесно допълнение към празнична тема.
    Благодаря ви на теб и Тони за удоволствието и настроението!
    Сърдечни поздрави и хубави почивни дни, Диана

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дианка,комплимент от теб, особено за печиво, ми идва като награда,благодаря ти!
      Сърдечни поздрави и от мен!

      Изтриване
  23. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване
  24. Роси, много ти благодаря!
    Благодаря и за книгата! Има много интересни рецепти, които ще показвам, но след Великден. За съжаление до тогава няма да имам възможност.

    Козунаците изглеждат божествено! А последната снимка направо ме кара да преглъщам!

    Слънчеви и много усмихнати почивни дни!

    п.п. Искам да благодаря и на всички вас, дами, за похвалите и милите думи!
    Хубав уикен на всички!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Тони,двете с Мариянка ме зарадвахте много,а и семейството ми,благодаря ви отново!
      Радвам се,че книгата ще обогати колекцията ти и че ще ти е полезна!
      Хубава нова седмица!

      Изтриване
  25. Приказно изкусителен козунак ни поднасяш пак, Еликсирче - така уханен и пухкав изглежда - сбъдната мечта!!!! Поздравления и за подаръците - венецът е много свеж и кокетен, а сладките и козуначетата - така красиви и сигурна съм и толкова вкусни!!!

    Прекрасен неделен ден ти желая, мила :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много ти благодаря,мила ми приятелко!
      Успешна и усмихната седмица ти желая!

      Изтриване
  26. Разкошен козунак,поздравления Елексирче
    честито подаръче,страхотни сладки,много красиви
    хубава вечер мила
    прегръдки

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря,Миме!Прегръдки и от мен!

      Изтриване
  27. Страхотни козунаци,златни раце имате!

    ОтговорИзтриване
  28. Ралица Христова8 април 2012 г., 9:43 ч.

    Здравейте!
    Искам да благодаря за рецептата за Козунак с кисело мляко! Първи опит и то толкова успешен! Стана страхотен, мекичък и сладък! Не вярвах, че ще успея да се справя :)
    Сега на дневен ред е Козуначеното руло!
    Честита Цветница и Светли Великденски празници!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много ви благодаря за хубавите отзиви и че наминахте да споделите,Ралица!Много се радвам,че сте успели още от първия път,страхотно!Руло можете да направите и с това тесто,но ако сте любопитна опитайте и с прясно мляко и да ви е сладко!
      Честита Цветница и на вас и Светли празници!

      Изтриване
  29. преди малко приключих с първата доза козунак,направо е невероятен
    сложих плънка от какао и шоколад и от канела и стафиди
    оставих и без плънка,само добавих още лимонови корички
    такъв аромат се разнася из цялата къща,че не ми се ляга
    благодаря ти много мила за рецептата
    прегръдки

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Миме,верно ли?Еее,супер!Много,много ме зарадва,благодаря ти!
      А за уханието....то няма равно на никое друго,истинска прелест е дома ти да ухае на топъл козунак!
      Прегръдки и от мен!

      Изтриване
  30. Еликсирче,аз нямам хлебопекарна.Би ли ми дала някои съвети,защото ще меся на ръка-сигурно има някои тънкости при ръчно правините козунаци.А,твоите са фънтазия-останах безмълвна от твоите козунаци.Имаш златни ръце.Поздрави и поклон.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много ти благодаря за похвалите!Но за съжаление аз никога не съм месила на ръка и не бих била полезна.За козунаци пък изобщо не бих се наела,защото си искат месене бая.
      По принцип пак така се подготвят продуктите и брашното е хубаво да се слага постепенно,докато спре да лепне и стане хубава,еластична топка.После на порции се добавя мазнината,като се изчаква да се поеме и така се добавя пак.Накрая ако е много меко тестото се слага още малко брашно.Тестото ти трябва да стане меко като възглавничката на ухото.
      Другото нататък го знаеш-втасваш,оформяш,пак втасваш,мажеш,ръсиш захар и печеш.
      Сега да не вземеш да се откажеш,много хора ги правят на ръка,но аз не съм.
      Успех и хубави празници!

      Изтриване
  31. Ех, Роси, ще ти сънувам козунаците цяла седмица :-) И този е просто вълшебен! Чудесен подарък си получила!

    Поздрави ♥

    ОтговорИзтриване
  32. А да попитам като начинаещ само на долен релтан печете, без въобще да се включва горния? Мисля да го пробвам изглежда ммммммммм :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Пека на долен реотан С ВЕНТИЛАТОР,без да включвам на горен и долен,изпича се и отгоре идеално без да е нужно да покривам с фолио,за да не загори коричката.
      Ако нямате вентилатор печете на горен плюс долен,но покрийте по някое време да не се препече.
      Успех и весели празници!

      Изтриване
  33. Здравейте,много ми хареса рецептата.Мисля да я пробвам.Изглижда лесно надявам се да ми стане.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Еее,един да каже,че му изглежда лесно,браво!Надявам се да ви хареса,Поли!Поздрави!

      Изтриване
  34. Поредният чуден козунак, Роси!:-)) Май не съвсем тематично ще правя козунак заради една мила подстрекателка.:-))) Чудни подаръци!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Е сега е най-благодатно да замесиш козунак,Мони,че ще втаса много бързо.
      За подаръците си права,наистина са страхотни!
      Прекрасен ден ти пожелавам!

      Изтриване
  35. Роси благодаря ти за рецептата, днес направих този чуден козунак и за първи път ми сеполучава. Стана страхотен пухкав и с доста конци. благодаря ти

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. А аз ти благодаря за доверието и че намина да ми споделиш,много ме зарадва!Весели празници и успешно козунакоправене! :)

      Изтриване
  36. Сякаш и от сниммкте се носи аромат...прекрасна рецепта. Имам питанка относно процеса втасване/печене на 2 козунака отт 1 тесто. Мисля да сложа козунак номер 1 да втасва във фурната на 50 градуса и след това за печенето да не го вадя,а просто увелича на 170 с вентилатор. През цялото това време може ли козунак номер 2 да втасва извън фурната и да го изпеча веднага след номер 1 в предварително загрята фурна ?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. да,можете,Гери!Втасването трябва да се прави в затоплена до 50 гр. и изключена фурна.Когато козунакът втаса,изваждате го,включвате фурната да се загрява на 170 гр.,през това време намазвате печивото с жълтъка и поръсвате захар и слагате да се пече.Следете го да не прегори.Поздрави и хубави празнични дни!

      Изтриване
    2. Благодаря, Роси! Прекрасни празнични дни и на теб:)

      Изтриване
  37. Докато не съм забравила да ти кажа, че тази година единият модел козунак е точно по тази рецепта. Поредната фантастична рецепта от теб, Роси! Благодаря ти! Весел и слънчев Великден, мила!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Снежи,за мен е чест да допринеса за празничната ви трапеза!Благодаря ти за доверието и споделеното задоволство!Честит Великден и нека е благословено цялото ти семейство!

      Изтриване
  38. Вили Великова18 април 2016 г., 20:01 ч.

    Здравейте!Козунака изглежда супер! Искам да попитам каква е разликата на козунак направен с пресно и кисело мляко? Досега съм правила с прясно мляко и със сметана, стават супер,но с кисело мляко -не.Ще пробвам и този вид.Благодаря ви предварително 😊!Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Вили,козунаците,замесени с кисело мляко бухват повече,по-пухкави са,текстурата им е по-влажна и се запазват така поне два дни,ако ги увиете в прозрачно фолио когато изстинат напълно.Със заквасената сметана пак са влажни и се запазват добре няколко дни,но вкусът е някак по-блажен,по-маслено-млечен,с една дума страхотен.С прясното мляко първоначално са меки като памук,но съхнат най-бързо.Всичко това са само нюанси,които може да усетите,ако последователно направите от трите вида,за да почувствате разликата,иначе ще ви се струва,че все си е козунак и в общи линии си е така.Да ви е сладко и весели празници!

      Изтриване
  39. Вили Великова19 април 2016 г., 16:59 ч.

    Благодаря ти за бързия и изчерпателни отговор!Ще пробвам и този вид.Продължавай да ни вдъхновяваш с прекрасните рецепти!Весели празници и много нови рецепти!😊

    ОтговорИзтриване